Om skyskrapan brinner

Victoria Tower är en hög och smal byggnad. Att den är smal är bra ur brandsynpunkt då det innebär få människor per plan. Att den är hög ställer förstås höga krav på brandsäkerheten. Foto: Hans Loord
Niclas Åhnberg, brandkonsult för Brandskyddslaget. Bild: Brandskyddslaget

Höga hus blir allt populärare. I takt med det blir förstås frågan om brandskyddet allt aktuellare. Hur bär man sig åt att hantera brand i ett riktigt högt hus? Victoria Tower visar på ett bra exempel.

Victoria Tower är en känd hotellbyggnad som ligger i Kista, alldeles bredvid Kistamässan. Byggnaden är ritad av Wingårdhs och är trettiosex våningar, vilket blir runt 117 meter högt. Det innebär mer än sex gånger så högt som Stockholms innerstadshus i allmänhet brukar vara. Men det finns nya höga hus på intåg till Stockholmsområdet. I Hjorthagen ska det byggas en bostadsskrapa ritad av Herzog & de Meuron på 140 meter och Wingårdhs Tellus Tower vid Telefonplan är tänkt till 237 meter. Men även i andra delar av landet är det höga hus på gång. I Göteborg  kommer exempelvis skyskrapan Polstjärnan också överstiga 230 meter. Men det är förstås bara småsaker om man jämför med Burj Khalifa i Dubai med sina 828 meter och det kommande Kingdom Tower i Saudiarabien som ska bli en hel kilometer.

Utrymning via hiss Om det börjar brinna i vilket hus som helst är utrymningsmöjligheterna oerhört väsentliga. I Victoria Tower har man löst det på ett unikt sätt. I vanliga fall brukar det finnas skyltar utanför hissarna som säger att man ska ta trapporna. Men i Victoria Tower går även hissarna utmärkt att använda för utrymning! Det finns två utrymningsvägar, dels via trapphuset som ligger i ena änden av våningsplanet och dels fem hissar som har en gemensam hisshall i den andra änden av våningsplanet. Den sjätte hissen är en brandbekämpningshiss och endast avsedd för räddningstjänsten.

Niclas Åhnberg, brandkonsult på Brandskyddslaget som projekterat brandskyddet på Victoria Tower berättar: - Hissarna har programmerats för att de som har störst behov ska få tillgång till den först. När utrymningslarmet aktiveras avbryter samtliga hissar sin färd och går automatiskt till entréplanet, släpper av passagerare och går automatiskt till entréplanet, släpper av passagerare och prioriterar sedan de/det plan där brandlarmet aktiverats. Elförsörjningen är förstås viktig. Hissarna har väldigt säker sådan och dessutom ett system i reserv.

Sprinkler, brandgasevakuering och konstruktion Niclas berättar också att det finns brandgasevakuering och sprinklers i byggnaden. - Brandgaserna evakueras automatiskt i alla korridorer där brand uppstår med fyra kubikmeter per sekund och en fläkt suger 450 liter per sekund från hisschakten. Hela byggnaden är dessutom sprinklad, berättar Niclas.

Det är också viktigt med en hållbar konstruktion i en hög byggnad så den inte kollapsar vid en brand innan man hunnit utrymma. Vi minns säkert alla de kollapsande skyskraporna Twin Towers i New York 2001. I Victoria Tower är de vertikala och stomstabiliserande delarna byggda i brandklass R90, dessutom utökat till R120 i de nedersta två våningarna. Siffrorna anger den tid i minuter konstruktionen ska hålla vid brand. De horisontella bärverken är även de byggda i R90.

”Towering Inferno”, katastroffilmen från 1974 som artikeltiteln alluderar på,  är med andra ord långt borta idag. Gert Wingårdh kommer aldrig behöva, som en Paul Newman, rycka ut för att klara skivan. Alla scenarier är redan genomtänkta av arkitekter, byggare och brandkonsulter. Känns tryggt.