Bra inomhusklimat viktigt för hälsan

Annika Brännmark är branschchef och ansvarig för byggnadsplåt, ventilation och stål & lättbyggnad på Plåt & Ventföretagen.
Ventilationsanläggning på ett gym på Södermalm i Stockholm. Anläggningen är installerad av Flexibel luftbehandling AB. Foto: Björn Petrén.
Ventilationsanläggning på ett gym på Södermalm i Stockholm. Anläggningen är installerad av Flexibel luftbehandling AB. Foto: Björn Petrén.

Trots att vi vistas runt 90 procent av tiden inomhus räknat på årsbasis hamnar ventilation ofta i skymundan i byggprocesser. Det vill Plåt & Ventföretagen ändra på genom att verka för en högre ambitionsnivå och bättre förståelse hos beställarledet. Och det gäller alla från kommuner till byggföretag och villaägare.

 

Text: Christina Linderoth-Olson

 

– Ventilationsentreprenörer och VVS-konsulter har stor kompetens på området men den utnyttjas dåligt. Entreprenörsföretagen borde komma med i ett tidigare skede än vad som sker idag, kanske redan i planeringen av en byggnad. Byggherrar bör tänka ur ett livscykelperspektiv även när det gäller installationer. Ventilation är också beroende av ett bra styrsystem, säger Annika Brännmark, branschchef och ansvarig för byggnadsplåt, ventilation och stål & lättbyggnad på Plåt & Ventföretagen.

 

Alla som vistats i rum med dålig ventilation vet hur det kan kännas när halten av koldioxid bli förhöjd. Vi blir trötta och får kanske huvudvärk. Enligt Folkhälsomyndighetens årliga miljöhälsorapport upplever 20 procent av befolkningen att de har besvär av inomhusluften. Totalt sett har besvären ökat de senaste tio åren.

 

Enligt branschorganisationen är det dock inte särskilt komplicerat att skapa ett bra inomhusklimat. Men för att göra det krävs att alla inblandade har goda kunskaper om hur ventilation fungerar och samverkar med andra funktioner i en nyuppförd byggnad som är välisolerad och tät.

 

För att detta ska kunna uppnås måste kompetensen hos de med fackkunskap tas tillvara på ett bättre sätt. Målet borde vara att olika typer av lokaler ska ha så bra luft att de fungerar för alla. Enligt Astma och Allergiförbundet tvingas deras medlemmar till exempel ibland att tacka nej till jobb för att arbetslokalen inte varit anpassad för allergiker.

– Ingen ventilationsanläggning klarar sig utan service. Alla funktioner ska fungera som tänkt. Om till exempel ventilationen ska starta i rum när folk går in där så ska den också göra det. I dag är ventilationssystemen i större byggnader vanligen automatiserade och styrs digitalt från en central enhet och det klaffar inte alltid. För att den digitala övervakningen ska fungera så krävs rätt förutsättningar, säger Annika Brännmark.

 

 

Dålig ventilation kan ge mögelskador

 

Enligt Plåt & Ventföretagen uppstår dålig inomhusluft vanligen av två orsaker. Vid nybyggnationer kan ventilationen bli undermålig om kraven på inomhusluften sätts för lågt. Vilket i sin tur kan leda till upphandling av dålig kvalitet. I samband med renoveringar är ambitionsnivån ibland för låg eller okunnig enligt Plåt & Ventföretagens erfarenhet.

 

Fukt och ventilation hänger ihop. Dålig ventilation ger fukt i väggarna – som i sin tur kan leda till mögelskador. Något som de flesta borde vilja undvika.

– Förr hade kommunerna VVS-inspektörer som deltog i processen gällande bygglov, nu sköts den uppgiften oftast av personer med byggbakgrund, säger Annika Brännmark.

 

OVK, obligatorisk ventilationskontroll, ska enligt Boverket göras regelbundet i de flesta byggnader. Detta för att visa att ventilationssystemen fungerar som de har konstruerats. Kontrollen ska göras av en certifierad kontrollant.

– Tyvärr har OVK låg prioritet i många kommuner, kanske för att de inte får ta betalt för kontrollerna. Tidigare kontrollerades inomhusmiljön även i småhus, men nu kontrolleras endast flerbostadshus, säger Annika Brännmark.

 

 

Bättre ventilation önskas

Ventilationen i bostadshusen är inte optimal, trots att vi vistas runt 75 procent av vår tid i bostaden. Många barn får också allergiska besvär hemma.

 – Problemet med dåligt inomhusklimat är svårt att kommunicera till de som inte är insatta. Idag är vi mer trångbodda och duschar oftare än förr och då utsätts ventilationssystemen för större påfrestningar, betonar Annika Brännmark.

 

Många som bor i nybyggda villor sköter inte sin ventilation på grund av okunskap. Trots att en dålig inomhusluft ger försämrad hälsa med allergier och överkänslighet som följd. Allt fler barn får allergiska besvär, kanske delvis beroende på att 20 procent av skolorna lider av dåligt inomhusklimat. Men OVK kan visa på bra värden för en skola som byggts för 100 elever. Då får den skolan godkänt - även om det idag är många fler elever än planerat i skolan och ventilationen inte räcker till. Därför står högt på Plåt & Ventföretagens önskelista att en OVK-kontroll i framtiden istället ska göras utifrån aktuella förutsättningar, det vill säga hur många elever som faktiskt går där.

 

 

FAKTA

 

  • Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlem i Svenskt Näringsliv.
  • Organisationen har mer än 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad.
  • Målsättningen är att medlemsföretagen ska vara lönsamma och ha kompetent personal. Att man därigenom blir ett ännu mer attraktivt branschförbund som kan rekrytera ännu fler medlemmar.
  • Plåt & Ventföretagen arbetar bland annat för att stötta sina medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister och avtalsfrågor. Men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Källa: Plåt & Ventföretagen

Fakta

Plåt & Ventföretagen och Byggnads driver tillsammans forskningsprojektet Ren luft, friskt liv i samarbete med Lunds universitet. Ett projekt som pågår men enligt en delrapport har allmänheten skrämmande låg kunskap om ventilationens betydelse. Hela 66 procent av respondenterna brydde sig inte om att kontrollera luften när de skulle köpa en ny bostad.