Viktigt med utbildning vid ställningsbyggande

Att bygga en byggnadsställning är ett riskabelt jobb och kräver särskild utbildning.  Utbildningens omfattning regleras av föreskrifter från Arbetsmiljöverket. Foto: JS Sverige AB
Att bygga en byggnadsställning är ett riskabelt jobb och kräver särskild utbildning. Utbildningens omfattning regleras av föreskrifter från Arbetsmiljöverket. Foto: JS Sverige AB

För att garantera att byggnadsställningar är säkra både för byggarbetare och för personalen som bygger ställningen är det viktigt med rätt utbildning. Utbildningens omfattning regleras i föreskrifter från Arbetsmiljöverket.

Att bygga en byggnadsställning kan vara ett riskabelt arbete om man inte vet vad man gör. Det menar Håkan Carlsson, Kansliansvarig på Branschorganisationen Ställningsentreprenörerna.

– Den som arbetar med att bygga byggnadsställningar som är högre än 9 meter eller mer komplicerade ska ha genomgått den teoretiska ställningsbyggarkursen Särskild utbildning på 80 timmar. Därefter får man ett utbildningsbevis.

Arbetsmiljöverkets utbildningskrav är minimikrav. För arbetstagare där deras huvudsakliga sysselsättning är att bygga, ändra och riva ned ställningar behövs längre utbildning. Som exempel på sådan utbildning kan nämnas den som leder till BYN yrkesbevis eller STIB kompetensbevis som ställningsbyggare.

– För att få ett BYN yrkesbevis ska man ha genomgått utbildningen samt arbetat med ställningsbyggande i 3 300 timmar, För STIB kompetensbevis gäller motsvarande utbildning men kravet på arbetad tid är 4 200 timmar, säger han.

Under en arbetsdag hanterar en ställningsbyggare mellan 2 000 och 2 500 kilo ställningsmaterial.

– Därför är det viktigt att man arbetar på ett ergonomiskt bra sätt och använder de maskinella hjälpmedel som finns, säger Håkan Carlsson.

En annan fara vid ställningsbyggande är enligt Håkan Carlsson risken att falla ner när ställningen byggs eller rivs. Han berättar att Arbetsmiljöverket har tre rekommendationer för hur man bör skydda sig.

– I första hand rekommenderar de att man använder en systemställning där man monterar nästa vånings skyddsräcke medan man står på ett våningsplan där man redan skyddas av ett räcke. Har man inte en sådan ställning bör man montera ett temporärt skyddsräcke innan man arbetar på nästa våning. Det tredje och sista steget är personlig fallskyddsutrustning i form avfallskyddssele. De sistnämnda förhindrar inte fall men minskar skadorna om olyckan är framme.

En annan viktig sak att tänka på enligt Håkan Carlsson är hur ett väderskydd påverkar byggnadsställningen. I dagsläget finns inga krav på utbildning vid byggnation av väderskydd. Från och med första juli kommer dock även väderskydd omfattas av de nya föreskrifterna.

– Det är väldigt positivt eftersom väderskydd påverkar hela byggnadsställningen. Både starka vindar och stora mängder snö innebär en stor belastning på väderskyddet och ställningen.

 

Fakta

Ämnesområden som avhandlas i Ställningsentreprenörernas kursplan förställningsbyggarkursen ”Särskild utbildning” är:

·         Ställningstyper

·         Lyftanordningar och andra hjälpmedel

·         Yrkesräkning

·         Vindlaster och lastberäkningar

·         Materiallära

·         Förankring

·         Ritningsläsning

·         Ställningsföreskrifter

·         Materialhantering och underhåll

·         Planering och kostnader

·         Arbetsmiljö – Säkerhet

·         Belastningsergonomi

 

Utbildningens innehåll regleras från 1 juli 2014 av AFS 2013:4.