Arkitekt och expert för ekoturism, Aziza Chaouni, engagerar sig för projekt som integrerar arkitektur och landskap och som i slutändan återlämnar förstörda miljöer till samhället. Under de gångna åren har hon fokuserat sina krafter på att ge nytt liv åt Fez-floden Marocko, som slingrar sig genom hennes hemstad Fez och dess historiska stadskärna.
Fès gamla stadsdel, med sina 250 000 invånare, är med på Unescos Lista över världens natur- och kulturarv. En gång betraktades floden som den berömda stadens "själ", men floden förstördes av ett ålderdomligt avloppssystem och föroreningar.
På 1950-talet övertäcktes floden bit för bit av avfall tills ingenting av den återstod.
Hela historien startade när Aziza Chaouni höll på med sin avhandling vid Harvard.
- Min handledare berättade för mig att jag bör göra något som jag brinner för och som kan göra stor skillnad. Jag hade sett hur floden i min hemstad hade bokstavligen blivit skändad genom föroreningar, sopor och råttor. Det hade blivit ett öppet avlopp och en gigantisk papperskorg i stadens gamla centrum, berättar Chaouni under ett föredrag.
- Enligt henne härstammade en stor del av föroreningar från småindustrier och garverier, där hudcancerfallen hade uppnått oroväckande omfång.
- De första positiva tecknen på förändring uppstod efter att staden slutade att avleda orenat avloppsvatten och när industrierna slutade att kontaminera floden med sina avfall, berättar Chaouni.
Innan utvecklingen hade kommit så långt, var det nödvändigt att övertyga stadsledningen och affärsidkarna om nödvändigheten av grundläggande ekologisk förändring. Chaouni och hennes medarbetare fick motta bland annat mordhot och tidningarna skrev att ”de försökte svartmåla Fez inför välden”. I det traditionella marockanska samhället fanns det många som inte tog Chaouni på allvar.
De första framgångsrika åtgärderna övertygade dock många som tidigare var mot projektet. Ögonen öppnades hos många när avrinningsområdena omvandlades till bilfria gågator med utekaféer där frikostiga turister tyckte om att betrakta Fez ‘pulserande folkliv.
Flodens stränder stabiliserades med hjälp av promenadvägar och till slut ersattes urbana håligheter längs floden med offentliga utrymmen som fram till dess hade saknats helt i stadskärnan.
Samtliga olagliga parkplatser ersattes med grönområden. Där byggdes även stadskärnans första offentliga lekplats. Lekplatsen är konstruerade med hjälp av återvunna bildäck och har förenats med en konstgjord våtmark som inte bara rengör vattnet i floden men som också kvarhåller det när det inträffar översvämningar.
- Vi skapade fler öppna ytor och byggde på befintliga resurser för ekonomisk utveckling. Dessa insatser gynnade befolkningen på flera nivåer – socialt, miljömässigt, ekonomiskt, och bidrog till flexibilitet, så att stadsplanen fungerar oavsett förändringar i budget eller politiskt klimat, sade Aziza Chaouni.
Hon deltar i flera arkitekturprojekt, framförallt i arabiska länder. Ett sådant projekt pågår norr om Petra i Jordanien.
Aziza Chaouni håller idag otaliga föredrag världen över och berättar även om hur det var möjligt att under 20 återställa Fez-floden till sin forna glans och omdana även andra delar av staden under denna process.