Nytt brandskydd innebär inga hårdare krav på bostäder

"Vi tycker att vi nått målet utifrån de uppdrag vi fick att göra reglerna tydligare", säger Caroline Cronsioe, på Boverket.

De reviderade brandskyddskraven som började gälla vid årsskiftet innebär inga större förändringar varken för nyproducerade eller befintliga bostadsfastigheter. Enligt räddningstjänsten är trots det förändringen bra eftersom brandskyddskraven blivit tydligare men vill att reglerna ska skärpas när det gäller bostäder.

– Förtydningarna, de nya klassificeringarna för verksamhetsindelning och kraven på ökad brandskydd i vårdinrättningar och samlingslokaler är bra, säger Ulf Svensson på Landskronas Räddningstjänst. Men vi vill att man går ett steg längre när det gäller bostäder eftersom det är där vi har de flesta bränderna med dödlig utgång.

Räddningstjänsten i Skåne ville i samband med översynen av reglerna att det skulle ställas krav på nätansluten brandvarnare och spisvakt i bostäder.
– De flesta bränder där människor skadas eller omkommer sker i bostäder, säger Ulf Svensson Det är visserligen lag på att det ska finnas brandvarnare och det finns upp till 90 procent i de byggnader vi inspekterar. Men tyvärr är det oftast bara cirka 50 procent som fungerar.

Anledningen till att en stor del av brandvarnare inte fungerar i bostäder beror bland annat på att de boende glömmer att byta batterier eller kopplar ur dem. Något som vanligtvis kommer till fastighetsägarens kännedom först när det görs kontroller i samband med en brandinspektion. En nätansluten brandvarnare ökar säkerheten eftersom den inte får kopplas ur av den boende. Det ger fastighetsägaren en bättre översyn men samtidigt ett större underhållsansvar.

Brandvarnarna kvarstår
Trots den höga andelen bostadsbränder valde Boverket att inte skärpa reglerna för brandvarnare. Enligt Caroline Cronsioe på Boverket fanns det flera skäl:
– Vi måste kunna motivera att det är samhällsekonomiskt lönsamt att ställa krav på nätanslutna brandvarnare, säger hon. Det kunde vi inte fastställa i den konsekvensanalys som gjordes. Dessutom kan batterierna i en nätansluten brandvarnare endast bytas av en professionell fackman vilket är en annan nackdel.

Men Ulf Svensson delar inte Boverkets bedömning.
– De är viktigt att minska antalet dödsbränder, säger han. När det gäller de nätanslutna brandvarnarna handlar det om ett reservbatteri. Det har en lång hållbarhet från fem upp till åtta år. Kravet att de ska bytas av en fackman ökar både fastighetsägarens och den boendes kontrollansvar och därmed brandskyddet. Nätanslutna brandvarnare i bostäder är något vi kommer att fortsätta att arbeta för.

Spisvakt
Ett annat av räddningstjänstens förslag som också hamnat på is är kravet på spisvakt i bostäder.
– Det går tyvärr inget att göra åt just nu, eftersom det pågår ett standardiseringsarbete och hur långt Elsäkerhetsverket kommit vet vi inte, säger Caroline Cronsioe. Vad som ska kallas spisvakt är ännu inte helt definierat.  

Hon anser dock att det förändringar som gjorts uppfyllt de mål som regeringen satt upp.
– Vårt uppdrag var i första hand att förtydliga kravnivån skapa verifierbara funktionskrav, säger hon. Alla berörda parter har önskat en ökad tydlighet. Vi har haft en ordentlig remissrunda och fick cirka 2000 kommentarer och vi har fått mycket positiv respons.

Gamla regler gäller
De nya reglerna börjar tillämpas från den första januari 2012 men det kommer att vara en övergångsperiod fram till nästa år. De nya reglerna gäller fullt ut från den 1 januari 2013. Det innebär att det under 2012 finns möjligheter att tillämpa de gamla reglerna i enlighet med övergångsbestämmelserna.

– Vi har redan haft informationsdagar om de nya reglerna. Nästa steg är att vi kommer att göra en uppföljning och se hur de tillämpas. Det är ett helt nytt arbetssätt, säger Caroline Cronsioe.

CE-märkning
I samband med att brandskyddsreglerna ses över arbetar även Boverket med att utarbeta stadarder på uppdrag av Europeiska kommissionen. De ska leda fram till ett gemensamt sätt att deklarera brandegenskaper för byggprodukter. Tanken är att de sedan ska kunna säljas fritt mellan medlemsländerna. Säkerhetsnivån bestäms däremot av varje enskilt medlemsland genom nationella byggregler. I Sverige gäller Boverkets byggregler.

– Den stora förändringen är att vi kommer att hänvisa till fler standarder på byggprodukter och byggmaterial, säger Caroline Cronsioe. Från den första juli 2013 kommer det att bli obligatoriskt att CE-märka det som finns standard för och övriga ska märkas enligt med befintliga nationella standarder.

CE märkningen innebär dock ingen garanti för att en produkt är godkänd för att användas i Sverige.
– Syftet med märkning är att skapa en fri marknad. En produkt som är CE-märkt kan kanske inte användas i Sverige därför är det viktigt att alltid kolla innehållsförteckning, avslutar Caroline Cronsioe.



Fakta nya krav och ändringar:
­– Tydligare regler för sektionering av stora byggnader
– Förenklad dimensionering
– Tydligare regler för ändring av byggnad
– Följer man inte Boverkets byggregler skall det göras en analytisk dimensionering enligt ett nytt allmänt råd.
– Sprinkler i sjukhus och vårdboende
– Utrymningslarm aktiveras automatiskt i nattklubbar och liknande samlingslokaler.
– Ny klassning av dörrar och fasadbeklädnader
– CE-märkning är ett gemensamt system inom EU- och EES-området. CE-märkta produkter omfattas av nationell marknadskontroll. Produkter som uppfyller ställda krav kan CE-märkas och får därefter säljas fritt inom och mellan länderna i EU och EES.
källa: Boverket