Stålets roll för upprustning i fokus

Foto: Elin Bennewitz
Foto: Elin Bennewitz

I går torsdag anordnandes Stålbyggnadsdagen för 43:e gången. I Eriksbergshallen i Göteborg samlades drygt 230 personer för att ta del av seminarier, utställningsmontrar och debatter. Evenemanget avrundas med dagens studiebesök vid Partihallsförbindelsen och kontorsprojektet Gårda i Göteborg.

Stålbyggnadsdagen arrangeras av Stålbyggnadsinstitutet, SBI. Det är ett årligen återkommande evenemang som samlar hela den svenska stålbranschen.

Dagen hålls växelvis i Stockholm, Malmö och Göteborg. I år kom turen till Göteborg där Eriksbergshallen vid Norra Älvstranden fick bli värd för dagen. Totalt närvarade över 230 personer och 30 utställare.

Dagens seminarier samlades i fyra block med långa kaffe- och matpauser i mellan. I pauserna fick deltagarna möjlighet att besöka de utställande företagens montrar. Nytt för i år var det humoristiska inslaget som ståuppkomikern Lasse Eriksson bjöd på i sina korta anföranden som sprängts in mellan seminarierna.

Som brukligt inleddes dagen med ett hälsningsanförande av Mikael Nyquist, Stålbyggnadsinstitutets ordförande. Han gladdes åt att så många deltagare samlats och redogjorde för stålets framtidsutsikter. Han nämnde bland annat stålets roll i upprustningen av miljonprogrammet, användningen av stålreglar i prefabricerade byggnadselement och möjligheten att använda stål i fasader för att skapa spännande arkitektoniska uttryck.

Därefter redogjorde Björn Uppfeldt, vd för Stålbyggnadsinstitutet, för institutets verksamhet under det gångna året.
– Nu är det tre år sedan vi var här i Göteborg sist. Vi har hunnit med både en finanskris och början på uppgången sedan dess men ändå känns det som igår. Jag har till och med samma slips på mig som sist, inledde han.

Just uppgången efter finanskrisen var ett återkommande ämne i det första blockets föreläsningar. Sven Kerstis från Peab, Per Olof Stark från Plannja och Johan Löw från Ruukki pratade alla om kurvor som pekar uppåt.
– Vi har den största orderportföljen någonsin för Peab i Västsverige, sa Sven Kerstis.

Johan Löw tog resonemanget ett steg längre och funderade kring vad branschen måste göra för att vara konkurrenskraftig i framtiden. Han nämnde bland annat behovet av en attraktiv arbetsmiljö för att kunna rekrytera nya förmågor. Att hushålla med resurser tycker han också är en central fråga.

Det andra och det tredje föreläsningsblocket gick båda under vinjetten Tips och råd från experten. Flera av föreläsningarna behandlade övergången till Eurokoder som sker 1 januari 2011.

Det fjärde och avslutande föreläsningsblocket handlade om konstruktionen och montaget av Norges hoppbacke Holmenkollen samt förra vinterns många takras. Dagen avslutades med en paneldebatt om takrasens orsaker och konsekvenser.

I debatten deltog Björn Uppfeldt, Carl-Johan Johansson från SP och Milan Veljkovic från LTU.

Carl-Johan Johansson berättade att SP i sin pågående utredning av förra vinterns takras redan kan konstatera att rasen inte kan skyllas på för höga snölaster. Snön avslöjade istället andra problem, både slarv och okunskap. Under paneldebatten framförde flera i publiken kritik mot det svenska systemet med egenkontroll.

Under dagen delades även två pris ut. Priset för bästa examensarbete gick till Max Hultman från Lunds tekniska högskola och Rolf Nyström från Contiga belönades med Silverbalken.

Idag fredag arrangerar SBI studiebesök vid Partihallsförbindelsen och kontorsprojektet Gårda i Göteborg.