Konstgräs - en långsiktigt hållbar och växande trend

Allt fler vill ha konstgräs. Bland andra kommer Tele 2 Arena, som invigs till sommaren, att beläggas med konstgräs. Illustration: Tele 2 Arena
Allt fler vill ha konstgräs. Bland andra kommer Tele 2 Arena, som invigs till sommaren, att beläggas med konstgräs. Illustration: Tele 2 Arena

Allt fler arenor och kommuner väljer att satsa på konstgräsplaner, vilket förstås ger fördelen att man kan spela på gräset, oavsett väder och vind. Konstgräs har längre hållbarhet och högre slitstyrka än naturgräs, vilket kan ge en långsiktigt bättre ekonomi. Konstgräs kräver dessutom ofta mindre underhåll än traditionella gräsplaner.

– Vi har noterat ett klart ökat intresse från kommunernas sida att investera i konstgräsplaner. I dagsläget har 212 av totalt 290 kommuner valt att satsa på konstgräsplaner, framöver ökar förmodligen den siffran, säger Raul Björk, ordförande i Svenska Fotbollförbundets anläggningskommitté.

En fördel med konstgräsplaner är förstås att man slipper så gräs, klippa, gödsla och krita linjer. Ytterligare en fördel med konstgräs är att det kan spara utrymme eftersom konstgräsmattan har högre kapacitet än naturliga gräsmattor. Numera finns även mobila konstgräslösningar som möjliggör en hög flexibilitet i exempelvis arenor.

Teknikutvecklingen går fort på konstgräsmarknaden. En trend är att mixa naturgräs och konstgräs för att förebygga problem med att grässtråna viker sig när gräsmattan används. 

Hög nyttjandegrad tillgängliggör fotbollsplanerna för fler

– Den absolut största fördelen jämfört med naturgräs är definitivt konstgräsets höga nyttjandegrad. En konstgräsplan som hålls i gott skick håller för uppemot 2 000 speltimmar per år, medan en naturgräsplan ofta är reserverad för A-lag och ofta bara håller för drygt 200 speltimmar per år. Konstgräsets höga nyttjandegrad medför att fler kan få tillgång till kommunernas fotbollsplaner.  Fler grupper kan använda ytan, vilket förstås är positivt. Om man dessutom väljer att investera i en uppvärmd konstgräsplan öppnas fler möjligheter, säger Raul Björk.

Tredje generationens konstgräsplaner

– Vi är för närvarande inne på tredje generationens konstgräsplaner, med en strålängd på uppemot 60 millimeter och fyllnadsmaterial i form av plast- eller gummigranulat, säger Stefan Otterström, vd på konstgrässpecialisten Spentab, som bland annat skall leverera konstgräset till Tele2 Arena, som invigs i juli 2013.

Till Tele2 Arena levererade Spentab ett unikt konstgrässystem med ett underliggande rörsystem som möjliggör att konstgräset vid exempelvis ishockeymatcher kan beläggas med is.

Stefan Otterström påpekar att den svenska konstgräsmarknaden överlag präglas av högre miljökrav än i andra länder.

– Många kunder i Sverige väljer miljöanpassade fyllnadsmaterial, såsom TPE eller EPDM. Fyllning bestående av nermalda bildäck, så kallade SBR, är dock fortfarande det allra vanligaste som fyllnadsmaterialet. Framöver ökar förmodligen återvinningen av såväl fyllnadsmaterial som konstgräsmattor och den fjärde generationens konstgräsplaner kanske inte kräver inget fyllnadsmaterial alls, säger han.