Hållbart byggande och energieffektiva renoveringar har blivit en självklarhet. Aktuella Byggen har pratat med några av betongsektorns aktörer om materialets möjligheter att bidra till ett miljömedvetet byggande. De kan bland annat berätta om den nya tekniken Load Matching.
När Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong, tidigare i år skrev en debattartikel i tidningen Ny Teknik belyste hon materialets förmåga att lagra överskottsenergi. Betongens termiska egenskaper väger tungt i jakten på energieffektiva lösningar både vid renoveringar och vid nyproduktion.
– I moderna hus kan vi i dag minska energianvändningen med upp till 30 procent tack vare en tung stomme av betong med aktiv värmelagring, säger Malin Löfsjögård. Och med ny teknik kan vi ta tillvara betongens unika förmåga att lagra energi även i äldre hus. Betongbranschen har under många år arbetat kontinuerligt med utvecklingen inom miljö och hållbart byggande.
Ny teknik
Trots att byggnader använder allt mindre energi kommer värmetrögheten få stor betydelse vid framtidens nyproduktion. Det menar Anders Rönneblad, ordförande i Svenska Betongföreningens Hållbarhetsråd.
– Belastningen i energileverantörernas nät varierar kraftigt och många av de förnybara energislagen låter sig inte styras i tiden. Därför uppkommer det ofta underkott i näten som får till följd att energileverantörerna tvingas använda fossila bränslen under begränsade tidsperioder. Här har värmetröga byggnader förmågan att temporärt lagra miljövänlig energi i stommen, som sedan kan användas när belastningen i näten är hög. Tekniken är ny och kallas för Load Matching och byggnadernas intelligenta kopplingar till de smarta energinäten kallas Grid Interaction.
Betongstommens energilagringsförmåga utnyttjas bäst om fasaderna isoleras och köldbryggorna minimeras. På CBI Betonginstitutets sektion för renovering forskar man bland annat på renoveringar av betongkonstruktioner. Här har man i ett av sina projekt utvecklat tunna fasadskivor som lämpar sig för miljonprogrammets husfasader. Genom att använda ett textilt nät av kol- och glasfiber som armering kan sandwichelementens tjocklek minskas till bara någon centimeter och på så vis ge plats för mer tilläggsisolering. En lösning som lämpar sig bra vid upprustningen av miljonprogrammens många betonghus.
Vägledningar för hållbart betongbyggande
Svenska Betongföreningen presenterade nyligen en rad dokument som specificerar hur betongens egenskaper bidrar till att uppfylla kraven för våra vanligaste miljöcertifieringar. Det är Betongföreningens Hållbarhetsråd som har arbetat fram vägledningar för miljöcertifieringarna Miljöbyggnad, GreenBuilding, BREEAM och LEED. Ett kommittéarbete som även resulterade i hjälpmedel som checklistor och mallar. Tanken är att materialet ska vara till nytta för flera yrkeskategorier inom byggsektorn.
– Betongsektorn har kommit långt med sitt miljötänkande i och med utgivningen av de här dokumenten. Det är vägledningar som saknas för de flesta andra byggmaterial, säger Richard McCarthy, vd på Betongföreningen. Vi är först bland bygg- och betongorganisationerna i Norden med tydliga vägledningar för betong.
Hållbarhetsrådet och CBI Betonginstitutet är aktuella med flera projekt som utforskar betongens bidrag till ett hållbart byggande.
– Bland annat bedrivs ett forskningsprojekt där vi kikar närmare på möjligheten att blanda i olika komponenter i betongen, för att på så vis ytterligare öka materialets värmelagringsförmåga.