EU-ekonomin förväntas växa 1,8 procent

EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici. Foto: EU

För första gången på tio år förväntas ekonomin växa i alla 28 EU-länder, förutspår EU-kommissionen i sin nya prognos.  Prognosen kännetecknas dock av större osäkerhet än vanligt, säger EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici.

För första gången på tio år förväntas ekonomin växa i alla 28 EU-länder, förutspår EU-kommissionen i sin nya prognos.  Prognosen kännetecknas dock av större osäkerhet än vanligt, säger EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici.

Osäkerheten beror på att det är svårt att förutspå vilka avsikter USA:s nya regering har och hur det kommer påverka Europas ekonomi. Också följderna av de kommande Brexitförhandlingarna och de många viktiga val som hålls i Europa i år ökar ovissheten.

- Eftersom osäkerheten fortfarande är stor är det viktigare än någonsin att vi utnyttjar alla strategiska instrument för att främja tillväxten. Framför allt måste vi se till att tillväxtens fördelar blir kännbara i alla delar av euroområdet och i alla samhällsskikt, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici på en presskonferens i Bryssel den 13 februari.

EU-kommissionen lägger fram en ekonomisk prognos tre gånger per i år. I sin vinterprognos har kommissionen försiktigt skruvat upp förväntningarna.

Det nu är första gången sedan 2008 som kommissionens tror på ekonomisk tillväxt i alla EU:s medlemsländer.

Enligt prognosen kommer den ekonomiska tillväxten inom EU att i år och nästa år att ligga på 1,8 procent. Ännu i höstas förutspådde kommissionen en något svagare tillväxt för i år, 1,6 procent.

För euroområdet beräknas tillväxten ligga på 1,6 procent i år och 1,8 procent nästa år. Det är något mer än vad som väntades i höstprognosen (2017: 1,5 procent, 2018: 1,7 procent).

Orsaken till att det enligt kommissionen ser aningen ljusare ut är att resultatet under andra halvåret 2016 var bättre än förväntat och också det här året har fått en relativt god start. Men kommissionen understryker att det fortfarande är den privata konsumtionen som är motorn för återhämtning. Investeringstillväxten fortsätter, men är alltjämt för svag.

Däremot kommer även de EU-länder som drabbats hårdast under lågkonjunkturen att återfå en tillväxt. Till exempel Greklands ekonomi förväntas öka i år med 2,7 procent och 2018 med 3,1 procent.