De visuella värdena är självfallet viktiga när Göteborgs kommande landmärke, Hisingsbron, ska utformas. Men här har man också ställt mycket stränga funktionella krav, inte minst för att bron ska harmoniera med stadens mångskiftande trafikflöden.
När nästa decennium inleds kan alltså göteborgarna se fram emot ett nytt landmärke som binder samman staden över Göta älv. År 2020 står nämligen första etappen av Hisingsbron klar, en förbindelse som ersätter nuvarande Götaälvbron. Hisingsbron är uppdelad i två bropartier. Den ena bron är avsedd för buss, bil, gång- och cykeltrafik och beräknas vara klar 2020. Hisingsbron består även av en kompletterande brodel för spårvägstrafik. Denna bro blir klar året efter, 2021.
Hisingsbron ska även bidra till att staden utvecklas på båda sidor om Göta Älv genom att knyta samman stadsdelarna på norra och södra älvstranden. Bron ska ge plats för fler bostäder, arbetsplatser, gröna stråk, restauranger och caféer i både Centralenområdet och vid norra fästet mellan Frihamnen och Ringön. I framtiden kommer Hisingsbron att bli Göteborgs centrala mittpunkt i ett centrum som har vuxit över älven.
Arkitekttävling
Det var i juni 2013 som trafikkontoret på Göteborgs Stad i samarbete med stadsbyggnadskontoret och Sveriges Arkitekter, bjöd in fem företag och konsultgrupper till en projekttävling om utformning av den blivande Hisingsbron.
Några av de krav som bron skulle fylla var bland annat att den nya bron ska ”vara tillgänglig, rationell och estetiskt tilltalande samt ha god teknisk kvalitet”.
Till slut utsågs vinnarförslaget Arpeggio som var skapad av Dissing+Weitling Architecture i team med ELU, LjusArkitektur och Leonhardt Andrä und Partner.
I juryns utlåtande stod det bland annat:
”Den enkla, eleganta gestaltningen med sitt tydliga kraftspel är effektfull och bron kan mycket väl bli det landmärke och den symbol för Göteborg som efterfrågats. Referenser till hamnverksamhet och varvsteknik är tydliga och känns naturligt integrerade i formen” och också att ”De fyra tydliga pylonerna kan mycket väl utgöra ett riktmärke för sjöfarten”. Därtill uttryckte juryn att brons design påminde om ”en balettdansös som står på tå i vattnet”.
- Vi har varit angelägna om att göra en lyftbro som är snabb i drift, lätt att underhålla och som är energieffektiv, säger Steen Savery Trojaborg, vd på Dissing + Weitling, bolaget bakom det vinnande arkitektförslaget Arpeggio.
Tankarna bakom Arpeggio
Vinnarna Dissing+Weitling Architecture påbörjade sitt arbete med att diskutera möjligheter och principer och började först och främst med brons tänkta funktionalitet. Det skulle vara en bred bro som ska kunna bära lätta spår, bussar, bilar, fotgängare, cykler och ha en spännvidd så att den är öppningsbar. I och med detta uteslöt de en klaffbro med skrymmande motvikter och också ett svängbart alternativ eftersom det skulle offra värdefullt utrymme nära kajsidorna.
Nästa steg blev att besöka Göta Älv och insupa omgivningens karaktär.
Det så kallade Läppstiftet vid Lilla Bommen fascinerade arkitekterna till att vilja bidra med något extra till platsen. Medvetet skulle den nya bron skilja sig från den befintliga bron som med sina korta spännvidder, dess mängd av bryggor och stora motvikt blockerade vyn.
- Vi ville ge den öppna utsikten över och längs Göta Älv tillbaka till staden, säger Steen Savery Trojaborg.
Fyra pyloner
En annan fråga som diskuterades var förstås bron fundament och det landade i den lösning som utgör bron design, de fyra höga pylonerna. De fyra pylonerna bär det centrala lyftspannet och har långa avsmalnande sidospannbalkar som ska bilda en sammanhängande och distinkt form, för att på så sätt kunna uppfattas på avstånd.
Det centrala lyftspannet är en stållåda. Sido- och inseglingsspannets slimmade betongdäcksplattor bärs upp av tre stållådor. Detta möjliggör att spårvägarna i mitten av däcket kan ha sin egen vertikala inrikting.
Anpassad för sjöfarten
Sjöfarten är en naturlig del i en sjöfartsstad som Göteborg och därför har frågan om brons höjd och dess öppningsteknik varit viktiga vid utformningen. Hisingsbrons segelfria höjd är 12 meter, vilket uppfyller EU:s regler för inre vattenvägar. Den maximala höjden vid öppning av lyftbron Arpeggio, är 28 meter. Farleden Göta Älv, som är ett riksintresse, är 27 meter.
Trafikledningssystemet i Göteborg, GOTRIS, innebär möjligheter att i förväg ge information till resenärer på bron om när en broöppning kommer att ske.
För sjöfarten innebär trafikledningssystemet möjligheter att skapa en grön våg längs med älven för handelsfartyg. Det är framför allt den täta tågtrafiken på Marieholmsbroarna som styr när ett fartyg kan passera genom Göteborg. Det innebär att de tider som Hisingsbron kommer att öppnas är en konsekvens av möjligheterna att öppna Marieholmsbroarna. När det finns en lucka i tågtrafiken så att Marieholmsbroarna kan öppnas kommer också Hisingsbron att öppnas, med undantag för klockan 6-9 och 15-18 på helgfria vardagar.
Källor: Dissing+Weitling, Göteborgs stad
Text: Christer Wiik, Axel Johansson