Hållbara Ålidhem planerar uppgradering

Utsikt över Geografigränd, en del av området Ålidhem. I bild syns även Vinterträdgården, en annan del av projektet Hållbara Ålidhem, som invigdes 2012. Foto: Henke Olofsson
Utsikt över Geografigränd, en del av området Ålidhem. I bild syns även Vinterträdgården, en annan del av projektet Hållbara Ålidhem, som invigdes 2012. Foto: Henke Olofsson

Det energieffektiva Hållbara Ålidhem i Umeå som blev klart i november år 2014 planeras att få en uppgradering på energifronten. Det handlar om att nyttja solcellsanläggningens överskottsenergi som för närvarande inte går att ta tillvara på.

Det var i slutet av mars i år som projektet Hållbara Ålidhem vann Energidépriset med motiveringen att man visat vägen för hur man kan rusta upp och energieffektivisera miljonprogrammen.

Projektet tillkom efter en brand år 2008 där målet var en hållbar stadsutveckling som bland annat innebar sociala, tekniska, miljömässiga och ekonomiska förändringar. Den övergripande målsättningen var bland annat att minska energianvändningen i området.

För att uppnå målen byggdes norra Sveriges största solcellsanläggning som har en storlek på 2 650 kvadratmeter. Anläggningen producerar cirka 350 000 kilowattimmar per år vilket motsvarar 40 procent av områdets fastighetsel.

Problemet som finns nu är att överskottsenergin som produceras inte kan tas tillvara på. Därför planeras det ett projekt där eventuella batterier ska installeras som kan fånga upp solenergin och lagra den.

- Vi är planeringsstadiet just nu och vi har tittat runt på en del anläggningar och ser hur de har gjort, säger Berndt Elstig, fastighetschef på Bostaden Umeå.

Med tanke på klimatet och väderlekar med lite sol är det av yttersta vikt att energimöjligheterna kan utnyttjas på bästa sätt.

Försvårande regler ger nackdelar

En sak som har varit problematisk med Hållbara Ålidhem är att elproduktionen från solcellsanläggningen endast har kunnat användas där anläggningen är monterad. Och det är på grund av de regelverk som finns, menar Berndt Elstig.

- Det vore önskvärt om regelverket kring egenproduktion av el förändras så att produktion kan nyttjas i hela fastighetsbeståndet och inte bara till den specifika byggnad där solcellsanläggningen är monterad. Det skulle definitivt få positiva effekter och bidra till en betydligt snabbare omställning till förnybara energikällor, säger Berndt Elstig.