Svenskt rekord i stambyte? Svårt att säga men det är ett mycket stort projekt i alla fall. I Täby nordost om Stockholm byter nämligen bostadsrättsföreningen Jupiter 1 avloppsstammar och vattenledningar i 844 lägenheter och helrenoverar samtidigt badrummen.
Ålderskrämporna blev allt mer påtagliga i de halvsekelgamla husen med de stilfulla, bågformade fasaderna. Avloppsrören var anfrätta, det saknades fungerande tätskikt i många badrum och tryckvattenledningar sprang läck här och var.
– Vi insåg därför att något måste göras för att slippa fler dyrbara vattenskador i badrummen, berättar Lars Sterner, arkitekt och byggtekniskt sakkunnig i föreningens styrelse.
Det man bestämde sig för att göra var inte någon "quick-fix", utan en "total make over".
– Vi beslutade att byta stammar och vattenledningsrör i samtliga 844 lägenheter och samtidigt renovera badrummen, säger Lars Sterner. Dessutom får alla kök engreppsblandare om det inte redan finns och badrummet förbereds för inkoppling av utrustning för individuell mätning av vattenförbrukningen. Energimyndighetens beräkningar visar att förbrukningen då kan minska med upp till 30 procent. Vi har också avsatt 15 000 kronor per lägenhet av entreprenadsumman som de boende disponerar för tillval i badrummet. Det är mycket uppskattat. Lägenhetsägarna har också en bovärdinna de kan vända sig till med olika frågor. Hon är i sin tur kontaktlänken mot styrelsen och entreprenörens kontaktperson.
Noggrann planering A och O
Relining är, i jämförelse med ett stambyte, en "quick fix" som innebär att avloppsröret rensas och infodras med ett nytt material, till exempel polyester, istället för att byta ut hela röret.
– Efter cirka tio-femton år måste infodringen göras om, medan ett stambyte bara behöver göras ungefär vart femtionde år, framhåller Lars Sterner. Vi valde därför det sistnämnda. Relining har enbart använts för stammar som går genom skyddsrumsväggar.
En noggrann planering samt tidig, tydlig och regelbunden information till lägenhetsägarna är en grundförutsättning för att ro ett projekt av denna dignitet i hamn i rimlig tid.
– Även styrelsen fick sätta sig på skolbänken så att alla skulle veta vad det hela handlade om, berättar Lars Sterner. Vi tog också fram en vitbok som i ord och bild beskrev projektet.
Ingen behöver evakueras
Konsultföretaget Byggfab AB tog fram det omfattande förfrågningsunderlaget för upphandlingen av entreprenaden.
– Aros Bygg & Förvaltning AB i Västerås lämnade det förmånligaste erbjudandet och fick jobbet, säger Lars Sterner. Det är ett välrenommerat företag med lång erfarenhet av stambyten och renovering av våtrum och som också klarar logistiken i detta jätteprojekt. Dom har ett koncept som gör det möjligt att bo kvar i lägenheten under de sju till åtta veckor renoveringen tar. Aros installerar kodlås i varje lägenhetsdörr och golv, dörrar och väggar skyddas noggrant under renoveringen. Under bilningen av golvet, som innebär ett hiskeligt oväsen, väljer kanske vissa ändå att ta sin tillflykt till släkt och vänner några dagar.
Sonja Vidén är, liksom Lars Sterner, styrelseledamot i brf. Jupiter.
– Hon är teknologie doktor i arkitektur och har forskat kring renoveringen av flerbostadshus från miljonprogrammet, berättar Lars Sterner. Hennes sakkunskap har vi oerhörd nytta av i detta renoveringsprojekt.