​Svensk arkitektur prisas dubbelt i ”VM i arkitektur”

Pressbild: White Arkitekter/mynewsdesk

White Arkitekter vinner dubbelt på årets upplaga av World Architecture Festival Awards, WAF, ofta kallad ”VM i arkitektur”. Ett nytt kulturcenter i Kenya och en ny psykiatrisk klinik på Grönland konkurrerade ut nio respektive fem finalister från lika många länder i sina respektive kategorier. WAF är en av världens mest prestigefyllda tävlingar i arkitektur.

White prisas dels i kategorin ”Future Project – Culture” för gestaltningen av The New GoDown Arts Centre, en utveckling av Nairobis och Kenyas största hubb för aktuell och nyskapande kultur. Initiativ, idéer och önskelistor förankrade i områdets behov har fångats in i en demokratisk planeringsprocess där artister, konstnärer, entreprenörer, skolklasser, lokala näringsidkare, representanter från staden och allmänheten deltagit.

”Vi har gestaltat en fysisk plats som både ska möjliggöra och tillgängliggöra kreativa uttryck. Det är otroligt roligt att det här unika projektet får den här uppmärksamheten, särskilt eftersom en del av finansieringen sker genom crowdfunding”, säger Ulrika Stenkula, ansvarig arkitekt på White.

Juryns motivering lyfte särskilt de viktiga sociala och antropologiska studierna som legat till grund för projektet, det interdisciplinära teamet och hänsynstagandet till lokala förutsättningar.

Det andra priset vann White Arkitekter i kategorin Future Project – Health för den psykiatriska kliniken i Nuuk, Grönland. Den nya kliniken har planerats med utgångspunkt i insikter från ny forskning om fysiska miljöers påverkan på vårt mående. Det huvudsakliga, och klimatsmarta, materialet trä har lugnande och stressreducerande egenskaper. De gemensamma ytorna öppnar upp mot omgivningarna och maximerar patienternas kontakt med den omgivande naturen. Stora fönster och generös byggnadshöjd innebär mycket dagsljus och utsikt över den vackra fjorden.

”De senaste åren har kunskapen ökat om hur vi med arkitektur kan förbättra möjligheterna till tillfrisknande. Det här är ett exempel på hur arkitekturen kan bidra till en tillvaro för patienterna som präglas av värdighet, normalitet, öppenhet och oberoende. Det är fantastiskt att det blir uppmärksammat på det här sättet”, säger Jenny Mäki, ansvarig arkitekt på White.

I sin motivering uppmärksammade juryn byggnadens betydelse för samhället på Grönland och arkitekturens respektfulla förhållningssätt till den omgivande naturen samt de klimatvänliga materialvalen.