Gruvkonflikt kan hamna i domstol

Malmberget. Foto: Fredric Alm

Gällivare kommun och statliga LKAB anklagar varandra för utpressning. Konflikten om hur mycket gruvbolaget ska betala för flytten av Malmberget kan hamna i domstol.

Positionerna är helt låsta i förhandlingen mellan LKAB och Gällivare kommun. Kommunledningen tycker att LKAB ägnar sig åt förtäckta hot när bolaget säger att gruvbrytningen i Malmberget kan komma att läggas ner.

-Jag har ingen förståelse för sättet som LKAB hanterar det här på, säger Gällivares ena kommunalråd Jeanette Wäppling (V).

LKAB anser å sin sida att kommunen vill ha betalt två gånger för flera delar i samband med flytten av samhället.

I Malmberget finns världens näst största underjordsgruva för järnmalmsbrytning, efter den i Kiruna. LKAB är den största privata arbetsgivaren i regionen. Redan i nuläget står en del av produktionen still, på grund av markskakningar från brytningen.

-Det är inte LKAB som hotar att lägga ner gruvan, det är gruvan som hotas om inte den här processen tar fart, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.

För några dagar sedan meddelade gruvbolaget att det är slutdiskuterat om den ekonomiska ersättningen för att utrymma Malmberget, en förutsättning för fortsatt gruvdrift. LKAB har lämnat ett sista bud och är inte beredd att sträcka sig längre. Parterna står hundratals miljoner kronor ifrån varandra.

-Då säger vi: låt oss pröva det här juridiskt. Då låter vi en domstol avgöra det, säger Anders Lindberg.

I nästa vecka ska parterna träffas hos landshövding Sven-Erik Österberg.

-Förhoppningen är att vi då kommer överens om hur vi går vidare, säger Jeanette Wäppling, som vill återuppta förhandlingarna.

-Vi har inget emot att berätta för landshövdingen hur vi ser på det här. Men förhandlingarna är klara, säger Anders Lindberg.

LKAB ägs till hundra procent av staten, som har lämnat det till de berörda kommunerna och bolaget att lösa samhällsomvandlingen. Tomas Jensen, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet som studerat LKAB, tycker att staten är alltför passiv och borde hjälpa till. Till Sveriges Radio Norrbotten säger Jensen att parterna kan liknas vid två vilsna orienterare.

-Vad som saknas här är en tydlig tävlingsgeneral som kan sätta upp spelregler.

 

Fakta: Malmberget och LKAB

Flera malmskivor breder ut sig under samhället Malmberget i Gällivare kommun, och samhällsomvandlingen har successivt pågått i 50 år. Nu ska större delen av samhället avvecklas helt.

Cirka 1 300 av LKAB-koncernens 4 500 anställda arbetar i Malmberget.

LKAB ska kompensera kommunen för 66 000 kvadratmeter uppbyggd yta. En tredjedel ersätts genom att LKAB uppför tre nya byggnader på annan plats i kommunen: ett äldreboende, en förskola och ett kunskapshus.

En tredjedel ersätts med fullt kvadratmeterpris. En tredjedel vill LKAB ersätta med hälften av kvadratmeterpriset. Kommunen vill ha ersättning till fullt pris för all yta. LKAB menar att det inte är rimligt eftersom det rör sig om oanvända fastigheter och fastigheter som kommunen inte äger utan bara hyr.