Solens gång har inspirerat Kanozi när de ritade Soluret i Malmö

Soluret inspererad av solens gång, foto: Kanozi Arkitekter.

Kanozi Arkitekter har ritat bostadshuset Soluret i Malmö för Wästbygg Våra hem, där solen använts som stor inspirationskälla. Husets planlösningar och placering har formats efter hur solen rör sig och därmed resulterat i generösa ljusflöden inuti lägenheterna och förgyllda sydvästlägen på samtliga balkonger.

Bostadshuset har ett attraktivt läge i Hyllie, nära både stad och landsbygd. Fasaden har varma, välkomnande inslag av cederträ och solgula fönster från golv till tak i ett stramt formspråk. Takvåningen och burspråken täcks av en falsad lätt skimrande grå plåt med fönster i samma kulör. Mot gården kommer loftgångarna med sin stående träpanel i ceder vara det mest påtagliga. Det ger en varm och intim känsla som gör husets entrésida välkomnande. Omgivningen med vattenparken och den gröna gården intill, blir en fin kontrast till det stilsäkra bostadshuset.

– Vi ville ta tillvara på det fantastiska läget mot parken och väster, så att alla lägenheterna kan dra nytta av läget och kvällsljuset. Eftersom stora ljusinsläpp dominerar fasaden, så kommer solens gång alltid att vara en betydande del av lägenheternas upplevelse, säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Ljusinsläppen har optimerats genom att placera de sociala ytorna mot parken med fönster ner till golv, medan de mindre rummen har en placering mot gården och ger därmed både tysta och svala sovrum.

 

bild
 Foto: Kanozi Arkitekter

– När vi beslutade oss för stora balkonger, fönster ner till golv och golvvärme, var det ett ställningstagande som styrde mycket kring uttrycket. Vi hoppas att dessa något unika detaljerna gör Soluret till ett boende man trivs i och inte gärna lämnar, säger Marcus Hultberg.

 

bild
Hyllie, Malmö.  Foto: Kanozi Arkitekter

 

Huset är Svanenmärkt och har solceller på taket för att förstärka bostadsrättsföreningens framtida elbehov.

– Tillsammans med Wästbygg har vi skapat bostäder av hög kvalitet i ett attraktivt läge som kommer att stå sig väl över tid. Det är det mest hållbara vi kan göra, säger Marcus Hultberg.

 

bild
 Foto: Kanozi Arkitekter