Allmännyttas tävling Årets bästa renovering 2022 vinns av Helsingborgshem

Foto: Sveriges Allmännytta

Helsingborgshem har med ett förnyelsearbete utöver det vanliga genomfört årets bästa renovering i stadsdelen Drottninghög i Helsingborg. Därmed plockar de hem förstaplatsen i Sveriges Allmännyttas årliga tävling som avgjordes på Fastighetsdagarna i Sundsvall.

Projektet omfattar en in- och utvändig renovering av 93 lägenheter i Grönkulla i stadsdelen Drottninghög. Bland annat har ett nytt klimatskal skapats genom fönsterbyte samt tilläggsisolering av tak och fasad. Målet är att med detta uppnå 30 procent lägre energianvändning. Helsingborgshem har dessutom skapat förutsättningar för ett mer hållbart boende genom att skapa trivsamma cykelparkeringar och en bilpool.

– De sparsmakade arkitektoniska tilläggen höjer området till ett föredöme inte bara för renovering utan också för nybyggnad, säger Örjan Wikforss, arkitekt och professor samt medlem av årets jury.

Tävlingen Årets bästa renovering arrangeras Sveriges Allmännytta för att lyfta goda exempel på renovering. I år nominerades nio renoveringsprojekt från olika delar av landet.

– Det är så kul att se att en sliten stadsdel kan få en helt ny och fräsch lyster och samtidigt behålla de goda egenskaper som ett miljonprogramsområde kan uppvisa, säger Martin Ingvarson, tävlingssekreterare och lokalexpert på Sveriges Allmännytta.

Juryns motivering

För ett förnyelsearbete utöver det vanliga där miljonprogrammets goda sidor bevarats och en mycket god boendemiljö har skapats. Man har på ett fint och omsorgsfullt sätt även förstärkt 60-talsarkitekturen och dess kvaliteter. Bra materialval och omtanke om utemiljön som skapar behagliga utrymmen mellan husen. Snygg lösning för avfallshantering och ett stort fokus på trygghet och trivsel där dialogen med de boende varit central.